Öğrencinin başarısızlık korkusu, çevresine karşı sorumluk duygusu psikolojik baskı yaratarak kaygıyı tetikleyebileceği gibi uykusuzluk, sınava aç gitmek, aşırı karbonhidratla beslenmek, kansızlık, çeşitli vitamin eksiklikleri gibi durumlar da kaygı bozukluğunu tetikleyebilir.
Sınav kaygısının belirtileri nelerdir?
Endişe, sıkıntı, başarısızlık korkusu, çalışmaya isteksizlik, mide bulantısı, çarpıntı, titreme, ağız kuruluğu, terleme, sınav öncesi uykusuzluk, karın ağrıları, dikkat ve konsantrasyonda bozulma, kendine güvensizlik.
Sınav kaygısı yaşandığı nasıl anlaşılır?
Öğrencinin başarısında belirgin bir düşüş gözlenir. Ders çalışmayı erteleme, sınav ve hazırlığı hakkında konuşmayı reddetme vardır. Soru sorulmasından rahatsız olurlar. Dikkat dağınıklığı, odaklanamama, Fiziksel yakınmalarda dikkat çeken bir artış (karın ağrısı, mide bulantısı, terleme, uyku düzensizliği, iştahsızlık ya da tersine aşırı yeme, genel mutsuz bir ruh hali vb.), çok çalışılmasına karşın performans düşüklüğü kaygının varlığını gösterir.
Sınav Kaygısı yaratan durumların başında gerçekçi olmayan düşünce biçimleri: “ben zaten sınava hazır değilim”, “bu bilgilere ne gerek var”, “bu konuları hiç anlamıyorum”, “çok çalıştım ama ya hatırlayamazsam”, “sınavım kötü geçecek, sorular bilmediğim yerden gelecek”, “hoca zor soracak” veya “ben en yüksek notu almalıyım, düşük not alırsam herkes ne der” gibi mükemmeliyetçi düşünceler gelirler.
Her şey için ço teşekkür ediyorum hocama. Hayatımda o kadar farklı pencereler açtı ki kendimi bambaşka bir insan gibi hissediyorum. İyi ki yollarımız kesişti. Tekrar çok teşekkür ediyorum hocam.
Mustafa Bey gayet ilgili bir doktor, çok kibar birisi ve gayet anlayışlı. Çözüm yollarını bulmada size çok yardımcı oluyor, kendisine teşekkür ediyorum…
Çok yapıcı ve çok sakin bir görüşme oluyor. Bu beni dinginleştiriyor ve kesinlikle iyi hissettiriyor.