Sorunuz mu var?
+90 552 893 93 08
info@mustafacemoguz.com
Sınav Kaygısı
Ocak 5, 2018
Psychology
Mustafa Cem Oguz > Blog Sayfası > Psychology > Sınav Kaygısı

Yakın bir zamanda üniversiteye giriş sınavı olacağından bugün ki yazımda Sınav kaygısı hakkında biraz yazmak istedim .Sınav kaygısı ; öğrenilen bilgilerin sınavda kullanılmasına engel olan ve başarının düşmesine yol açan yoğun kaygı olarak tanımlanır.

placeholder

Sinav Kaygisi

Öğrencinin başarısızlık korkusu, çevresine karşı sorumluk duygusu psikolojik baskı yaratarak kaygıyı tetikleyebileceği gibi uykusuzluk, sınava aç gitmek, aşırı karbonhidratla beslenmek, kansızlık, çeşitli vitamin eksiklikleri gibi durumlar da kaygı bozukluğunu tetikleyebilir.

Sınav kaygısının belirtileri nelerdir?

Endişe, sıkıntı, başarısızlık korkusu, çalışmaya isteksizlik, mide bulantısı, çarpıntı, titreme, ağız kuruluğu, terleme, sınav öncesi uykusuzluk, karın ağrıları, dikkat ve konsantrasyonda bozulma, kendine güvensizlik.

Sınav kaygısı yaşandığı nasıl anlaşılır?

Öğrencinin başarısında belirgin bir düşüş gözlenir. Ders çalışmayı erteleme, sınav ve hazırlığı hakkında konuşmayı reddetme vardır. Soru sorulmasından rahatsız olurlar. Dikkat dağınıklığı, odaklanamama, Fiziksel yakınmalarda dikkat çeken bir artış (karın ağrısı, mide bulantısı, terleme, uyku düzensizliği, iştahsızlık ya da tersine aşırı yeme, genel mutsuz bir ruh hali vb.), çok çalışılmasına karşın performans düşüklüğü kaygının varlığını gösterir.

Sınav Kaygısı yaratan durumların başında gerçekçi olmayan düşünce biçimleri: “ben zaten sınava hazır değilim”, “bu bilgilere ne gerek var”, “bu konuları hiç anlamıyorum”, “çok çalıştım ama ya hatırlayamazsam”, “sınavım kötü geçecek, sorular bilmediğim yerden gelecek”, “hoca zor soracak” veya “ben en yüksek notu almalıyım, düşük not alırsam herkes ne der” gibi mükemmeliyetçi düşünceler gelirler.

Kaygıyla baş edebilmek için öğrencinin kendisine “Yapmam gereken nedir?”, “Yapabildiğimin en iyisini nasıl yapabilirim?”, “Olabilecek en kötü şey ne”, “Dünyanın sonu değil, telafisi var”, “Bunda başarısız olmam her zaman olacağım anlamına gelmez”, “Yeterli zamanımın olmadığı doğru, ancak olan zamanımı en etkili şekilde nasıl kullanabilirim?”, “Tüm kaynakları çalışamasam bile, önemli bölümlere öncelik vererek sınava hazırlanabilirim, hiç olmazsa bu bölümlerden puan kazanırım”, “Başarırsam hayatımın önemli bir dönüm noktasını aşacağım. Başarısız olmam tembel ve beceriksiz olduğumu göstermez. Daha fazla çalışmam gerektiği anlamına gelir”, “zamanı kendi yararıma kullanmak benim elimde” şeklinde düşüncelerle kendisine yardımcı olması olasıdır.

Sınav kaygısıyla başa çıkmak için profesyonel yardım almak, düşünce ve inançları sorgulamak (gerçekçi olmayan düşünme alışkanlıklarını farklı bir gözle yeniden değerlendirmek), Nefes alma egzersizleri, Gevşeme egzersizleri, Kaygıyı bastırmaya değil, onu kabul etmeye ve tanımaya çalışmak, Düşünceleri durdurma tekniği, Dikkatini başka noktalara odaklama tekniği kullanılabilecek başa çıkma yollarıdır. Bunun dışında düşünceleri durdurma, Dikkatini başka noktalara odaklama konularında çalışmalar yapmak gerekebilir.

Bir cevap yazın

3 yorum

  • Ozgur

    Her şey için ço teşekkür ediyorum hocama. Hayatımda o kadar farklı pencereler açtı ki kendimi bambaşka bir insan gibi hissediyorum. İyi ki yollarımız kesişti. Tekrar çok teşekkür ediyorum hocam.

  • Furkan

    Mustafa Bey gayet ilgili bir doktor, çok kibar birisi ve gayet anlayışlı. Çözüm yollarını bulmada size çok yardımcı oluyor, kendisine teşekkür ediyorum…

  • Çok yapıcı ve çok sakin bir görüşme oluyor. Bu beni dinginleştiriyor ve kesinlikle iyi hissettiriyor.