Bir ağacı ya da bir bulutu çimenlerin ya da bir dalın üzerindeki bir kuşu hiç gözlemlediniz mi? Gerçekten ne olduğunu hiç gözlemlediniz mi? Lütfen bunu keşfetmeye çalışın . Doğa en güzel ilaçtır. İnsana huzur veren Orman sesi… Kuş sesleri, Su sesi, hafif bir rüzgarla kımıldayan yaprakların sesi, yağmur sesi, dalga sesleri, kısaca doğal sesler doğayı ve yaşanan çevreyi güzelleştiren etkilere sahiptirler. Seslerin bilinçaltında kuvvetli bir etkisi mevcuttur.
Doğadaki sesler; kuş cıvıltıları, su sesi gibi insan beyninin çok daha barışık olduğu seslerdir. Doğadaki bu dinginlik, insanın kendisini daha huzurlu hissetmesinde, parasempatik sisteminin yavaşlamasında büyük bir etken oluşturuyor .Bu da iç dengeyi yakalamamızda büyük bir etken oluşturmaktadır. Parasempatik sistem rahatladığında, yavaşladığında otomatik olarak mutluluk hormonlarını da aktif hale geliyor. Stres hormonlarının etkisi azalıyor – kortizol seviyesi düşüyor, endişe ve sinirlilik durumlarımız rahatlamış oluyor. Hafıza ve konsantrasyon geliştiriyor bağışıklık sistemini uyarıyor ve çalışma kapasitesini arttıran bir etkiye sahip bütün bunlardaki geri dönüş ise sağlıklı bir ruh hali ve mükemmel bir gece uykusu olarak bizlere geri dönüyor.
Dolayısıyla psikolojik ilaçların oluşturmaya çalıştığı semptomları doğal yollardan karşılamış oluyoruz. Bu döngü içerisinde güneşin enerjisi, suyun dinginliği, atmosferin kokusu, mümkünse ormandaki bitkilerin tadı ile ruhumuzu taçlandıralım .
Egzersiz:
Eğer doğanın seslerine uyum sağlamakta zorlanıyorsanız ve istenmeyen düşünceler hâlâ bilince sızıyorsa, nefes almaya konsantre olun. Derin bir nefesle, sizi rahatsız eden her şeyi bırakın. Ses algınızı netleştirmek için gözlerinizi kapatın. İç huzuru, düşüncelerde sessizlik ve doğanın seslerine odaklanmak işitmeyi, daha ince ve daha keskin hale getirecektir. Şimdi tüm gerekli olan sakin kalmak ve dinlemek.
Açıkçası, geçmişten getirdiğimiz bilinçaltı kodlarımızın çoğu yeşille çevrilidir. Doğal manzaralara alışkınız ve yeşilin yararlı etkileri genetik hafızamıza kaydedilmiş durumdanYeşil ağaç kronlarının taşmalarına bakın, ışığın dallar arasında nasıl aktığını izleyin. Süs çiçek yaprakları, kar taneleri, çam kozalakları ve eğreltiotu yaprakları bulun. Bir ağacın nasıl büyüdüğüne bir bakın: Gövde iki kollara bölünür, bunlarda çatallanır, sonra oluşan dalların her biri tekrar ikiye bölünür ve bu desen tekrar tekrar tekrarlanır. Doğal kalıplara bakmanın gevşemeyi arttırdığına ve stres düzeylerini % 60 oranında azalttığına dair bilimsel araştırmalarla kanıtlanmış durumda.
Fiziksel hareketlerinde önemi büyüktür, günlük yaşantımıza bolca yürüyüş eklenmeli. Kişi yaşam içinde hareket etmiyorsa bu depresyona yol açar. Aslında düşündüğümüzde bazı ruhsal rahatsızlıkların doğadan, özümüzden koptuğumuzdan kaynaklandığını çok net söyleyebiliriz.
Beynimizi şarj etmek ve stresten arınmak için iki yolumuz var; ya doğanın sesine, dokusuna ,tadına varmak ya da hareket etmek. İkisini birlikte sürdürmek ise “ruhsal sağlıklı yaşamın anahtarıdır” desek yanılmış olmayız.
Holistik terapilerde kuş cıvıltısı, şelale, okyanus dalgası gibi doğadan gelen seslerin ruh durumumuz üzerinde sakinleştirici etkisi olduğuna inanırız.
Kış Hüznüne Kuş Sesleriyle Veda Edebilirsiniz! Doğada ki sesler Mutluluk kaynağıdır. Dinlendirir , rahatlatıcı özelliği vardır.
Özellikle kışın artan depresyon vakaları birçok insanın ortak derdi. Soğuyan havalar ve gün ışığının azalmasıyla tetiklenen depresyonun tedavi yöntemleri değişse de böylesini hiç duymadınız.
Ekolojik psikoloji içerisinde yapılan araştırmalar günde 5 dakika kuş cıvıltılarını dinlemenin, kış depresyonunu önlemede etkili olabileceğini söylüyor.Ne demiştik doğa ilaçtır.